maanantai 28. marraskuuta 2011

Muutosvastarintaa

Ravintola-alan ammattilaisena tekee vähän pahaa tämä uusi uudistus, missä asiakas tilaa ravintolassa annoksensa digitaalisesti. Mihin unohtuu palvelu ja osaavan, ammattitaitoisen henkilökunnan merkitys? Eikö ihmiset halua enään jutustella tarjoilijan kanssa annoksista? Muuttuuko ravintolassa pikkuhiljaa koko palvelukokonaisuus kommunikoinniksi tietokoneen kanssa? Minä en käy ravintolassa ainoastaan hyvän ruuan perässä vaan myös palvelun vuoksi. Hyvää ruokaa saan myös kotona jos sikseen! Mulla taitaa olla aika paha muutosvastarinta.

Muistan kyllä olleeni muutosvastarintainen silloinkin, kun ravintoloista uhattiin tehdä savuttomia. Olen YLE:n uutisissa savullisuutta puoltanutkin. Nyt olen hyvin-hyvin iloinen siitä, että sen vastarintaisen tytön mielipiteillä ei ollut silloin mitään painoarvoa. Sauhuttelukin on kohdallani jo historiaa. Tästä päätellen siis digitaalinen menu saanee vielä vuosien saatossa hyväksyntäni!

perjantai 25. marraskuuta 2011

Pariutumisteoria

Mitä olette mieltä sellaisesta ajatuksesta, että kun rakastutaan, niin se ei suinkaan ole sattumanvaraista, että kehen rakastutaan. Luin jostain terveyslehdestä (mitä en nyt kaivamallakaan netistä löydä) artikkelin, missä kerrottiin, että kun kaksi ihmistä rakastuu toisiinsa, niin kyse ei ole suinkaan sattumasta vaan se on evoluutiobiologinen suunnitelma kunkin varalle. Suunnitelma on tehty valmiiksi meitä jokaista varten ja me vaistoillamme seuraamme ja vaalimme sen toteutumista. Ihmisen tarve luomakuntamme eläimenä on jatkaa sukua ja täten löytää se geenillisesti paras vaihtoehto tähän tarkoitukseen. Toisessa ihmisessä ihmistä kiehtoo itsensä kaltaiset piirteet. Siksi toisinaan tunne siitä, että 'tuntui, kun olisimme tunteneet aina' johtuvat siitä, että nämä kaksi ihmistä ovat samanlaiset/saman kaltaiset. Toisessa näkee itsensä. Tutkinmuksessa näytettiin otokselle naisia kuvia eri näköisistä miehistä ja kukin naisista valitsi komeimmaksi (ja pariutumiskelvolliseksi ulkonäön perusteella) mieheksi sen, kehen oli lisätty tietokoneella naisen omia piirteitä. Jos tähän tutkimukseen uskoo, niin voikin sanoa, että kauniit ihmiset pariutuvat toistensa kanssa. Se on totta!

Tässä teoriassa oli kolme vaihetta: ihastuminen, himo ja rakastuminen. Ihastuminen tuo nämä kaksi ihmistä toistensa lähelle, mikä johtaa himoon ja haluun harrastaa seksiä. Sen jälkeen rakastutaan eli halutaan elää elämää yhdessä ja turvata elämä jälkikasvulle.

Tämä kävi minulle jotenkin järkeen varmaan sen vuoksi, että yleensäkin minulla on tarve selittää asiat itselleni järkeä käyttäen.
Onko tämä teidän mielestä kuitenkin vähän liian pitkälle teorisoitu?

maanantai 21. marraskuuta 2011

Joulu on taas, joulu on taas... tai ei ehkä ihan vielä kuitenkaan

Milloin saa joulun aloittaa koristelun ja muun joulufiilistelyhömpötyksen osalta?
Mulla itselläni alkoi joulun laitto eilen. En ole sitä ikinä näin ajoissa aloittanut! Tuli meinaan ostettua joulua varten uutta pöytäliinaa ja koristetta ja pitihän niitä uusia liinoja sitten koittaa ja koristeillekin piti katsoa ne suotuisat paikat. One thing led to another ja olinkin varastossa kaivelemassa edellisvuoden koristeita. Kyllä, tuli ne joululevytkin kaivettua esiin. En tosin vielä alkanut niitä kuunnella vaikka mieli teki... Kaikki näyttikin niin kovin kivalta, etten raaskinut niitä jouluisia elementtejä purkaa poiskaan. Siinä ne nyt ovat!
Kun joulua kohti mennään, niin joudun varmaan lisäämään koristeiden koknaismäärää, jotta joulunakin on sitten jotain uutta jouluista laitettavaa. Kohti amerikkalaista ylikoristelua, pahoin pelkään...

torstai 17. marraskuuta 2011

Henkilön paikannus kännykällä

Mitä mielipiteitä herättää henkilöiden paikannus kännykällä - palvelu?
Oikein käytettynä se on varmasti hyvä palvelu.

Luin pari artikkelia lehdistä aiheesta ja lapsiperheille tämä on mainio väline. Eipä tarvi vanhempien sydän sykkyrällä odotella ja ihmetellä, missä lapset viilettää. Aina kun ei siihen puhelimeenkaan vastailla. Palvelu on myös aika edullinen mahdolliseen hyötyyn nähden. Sammutettua kännykkää ei paikannuspalvelukaan löydä...

Ilman lupaa ei saa paikantaa ja alle 15 - vuotiaiden paikannuksesta päättää huoltaja. Paikannettava saa muistutuksen jatkuvasta mahdollisuudesta paikannukseen eli paikannettava on tietoinen siitä, että häntä paikannetaan.
Kiistämätön apu paikannuspalvelusta on pelastus- ja hätäkeskuksille.
Viekö tämä palvelu aikuisia/vanhempia kauemmas lastensa arjesta? Ollaan vain klikkauksen päässä!!
Myös vanhuksia paikannetaan palvelun avulla. Viimeaikoina on kovasti lööpeissä olleet unohdetut vanhukset. Tämä palvelu ei taida olla ratkaisu siihen ongelmaan, että vanhukset hylätään yksinäisyyteen odottamaan kuolemaa. Laiha lohtu on se, että joku paikantaa heidän sijainnin käymättä varsinaisesti heidän luonaan.

Mitä ajatuksia tämä siis herättää sinussa?





maanantai 14. marraskuuta 2011

Verkkoterapiaa esiintymisjännitykseen

Kuuntelin aamulla radiota ja siellä uutisoitiin verkkoterapiasta apuna esiintymisjännitykseen. Neljäsosa yliopisto-opiskelijoista kärsii esiintymisjännityksestä ja sen voittamiseen suositeltiin tässä uutislähteessä verkkoterapiaa.
Ensinnäkin jumituin sanaan verkkoterapia -  se on ihan uusi ilmiö minulle. Niinpä googlasin siitä tietoa. Tässä yksi uutiskirjoitus siitä aiheesta. Varsinkin harvaan asutuilla seuduilla, kuten Lapissa mahdollisuus terapiaan verkon kautta on huikea juttu!
Esiintymisjännitys vaivaa näemmä aika montaa ihmistä. Itse lukeudun niihin. Se jännitys ei minulta estä esiintymistä, mutta vaikuttaa koko fysiikkaani (ääni muuttuu epävarmaksi, kroppa tärisee, kasvot punakoituu jne). Joskus oireet on lievempiä, joskus kiusallisen voimakkaita. Olen miettinyt, että mistä se jännitys johtuu? Olen kuitenkin ulospäinsuuntautunut ja sosiaalinen ihminen porukassakin. Tykkään laulaa karaokeakin!  Siinä vaiheessa, kun pitää yleisön eteen mennä kertomaan jostain, niin muutun ihan toisenlaiseksi. Auttaa asiaa, jos valmistaudun esiintymiseen erittäin huolellisesti. Ja toisinaan taas jos joudun esiintymään ex tempore, niin ei jännitys kerkeä mukaan. Olen ymmärtänyt, että jatkuva esiintyminen tuo sitä varmuutta.
Onko muilla samanlaisia kokemuksia ja otan kernaasti vastaan vinkkejä siitä, miten jännitys selätetään! Onko tässä syytä lähteä jopa verkkoterapiaan?

perjantai 4. marraskuuta 2011

Blip Tv on pop!

Googlasin useaan otteeseen ääntä + kuvaa verkossa ja sosiaalista mediaa ja jatkuvasti vastaan tulee Blip Tv. Mikäs se tämä oikein on? Näin siitä kerrotaan: "Blip tv on "tulevan sukupolven" televisiokanava, johon voi kuka tahansa tuottaa materiaalia".

BlipTV on tunnettua Youtube-palvelua vastaava videopalvelu. Käyttäjä voi ladata omia videoitaan palveluun ja muut voivat katsoa ladattuja videoita. 
Omien videoiden yhteyteen saa mainoksia, ja puolet mainostuloista tulevat videon tekijälle.

Minä kirjauduin paveluun Facebookiin luomien tunnusteni kautta. Kirjautuminen on suotavaa, että pääsee tutustumaan tähän perusteellisemmin.
Blip.tv panostaa ohjeisiin ja helppokäyttöisyyteen, sekä videoiden tekemisen, lähettämisen että muihin palveluihin välittämisen osalta.
Videoitahan voi tehdä mistä vaan ja toden totta, sivustolta löytyi aika laaja skaala esimerkiksi erilaisia How to - ohjeita, missä kerrottiin vaihe vaiheelta, miten valmistaa jotain.
Näin viikonloppua kohden mentäessä ruoka ja juoma osasto kiinnostanee myöskin!
Ihan hauskoja ja hyviä vinkkejä!  Aihepiirejä tuntuu olevan melkein niin paljon kun on kiinnostuksen kohteitakin :).

Hupia täältä löytyy varmasti, mutta tätä väylää voisi hyvin käyttää myös opetuskäytössä. Jonkun asian näyttäminen voi olla helpompaa kun ohjeiden kirjoittaminen ja seuraaminen. Jotkut käyttöohjeet voisivat olla esimerkiksi video muodossa. Eri kategoriat on selkeästi eritelty ja videoiden katsominen on helppoa. Lisäksi videoita voi selata katsotuimpien parista, Blip-tv:n valitsemista ja aakkosjärjestyksessä olevista kansioista.

Ohessa ohje videon tekemisestä ja julkaisemista.

torstai 3. marraskuuta 2011

Tehosto palveluksessasi!

...Halloween tunnelmaa...

Etsin Googlesta hakusanalla sosiaalisen median sovelluksia äänen ja kuvan pohjalta ja muutaman mutkan kautta löysin ääntä ja videoita internetissä käsittelevän tekstin. Alle oli listattu tuttujakin sovelluksia (YouTube, Vimeo yms.) mutta minä tarrasin tällaiseen kun Tehosto. Kai tämäkin sosiaalisen median sovellus on!

Tehostosta kerrotaan: " Tehosto palveluksessasi! Avaamme käyttöösi arkistojemme kätköjä. Nyt kurkkaamme tehostearkistoon, jossa on n. 80 000 erilaista tehosteääntä. Tehosteita on tehty ja kerätty ympäri maan ja vähän maailmallakin. Ensimmäisessä erässä saat käyttöösi n. 250 rauhoittavaa, naurattavaa ja kauhistuttavaa tehostetta."

Tehosto on siis YLE:n ääniarkisto ja aikanaan 1950-luvulla se on perustettu radioteatterin tarpeesta. Nykyään on siirrytty digitointiprosessiin ja tehosto on äänitearkistona olemassa, mutta siihen liittyvät toiminnot ja palvelut ovat supistuneet.

Miten minä hyödyn Tehostosta?
No kyllähän tämä on aika pitkälle vapaa-ajan käyttöön liittyvää. Täällä voin kuunnella ja ladata tehosteita omaan käyttööni. Voin siis kopioida, muokata ja jakaa edelleen YLE:n arkiston tehosteita ei-kaupallisessa käytössä.
Voin myös lähettää sähköisen tehostetun kortin vaikka ystävälleni. Sitä testasinkin ja lähetin valmiiseen kehykseen tehdyn omalla naamallani koristellun kortin kivalla tekstillä ja äänellä rakkaalle miehelleni. Toiveena olisi piristää hänen työpäiväänsä :) Itselleni tuli ainakin hyvä mieli!